top of page

Otro Elements Care TEAM

"Practice what you preach..."

Twee bevriende artsen, één missie.

 

Raymond Landgraaf (huisarts) en Elkana Waarsenburg (huisarts) bundelden in 2015 de krachten en organiseerden samen hun eerste back-to-basic huisartsen nascholing in de Italiaanse Alpen. Een gezonde levensstijl; voeding, ontspanning, slaap, beweging en zingeving: dat zijn de belangrijkste thema's. Onderwerpen die heel belangrijk zijn in het werk van (huis)artsen, maar vaak onderbelicht blijven tijdens de medische studie en nascholingen.

 

Inmiddels zijn de medische geaccrediteerde nascholingen van OTRO Elements Care door meer dan 150 huisartsen gevolgd.  Tevens is in 2018 -in samenwerking met het AMC- een succesvolle nascholing over lijfstijl en burn out georganiseerd voor internisten en huisartsen. In 2019 ging een nieuwe nascholing van start gaan; Otro 2.0. Dit werd een verdieping van Otro 1.0 voor eerdere deelnemers. Omdat we steeds merken dat er grote behoefte is aan verdere verdieping zal in 2022 ook een Otro 3.0 van start gaan.

 

OTRO Elements Care Foundation is al sinds 2015 actief, maar officieel opgericht op 24 januari 2018.

Bestuursleden

  • Drs. Raymond Landgraaf: huisarts en arts bergreddingsteam Alagna

  • Drs. Elkana Waarsenburg: huisarts, kaderarts palliatieve zorg & stervensbegeleiding 

  • Drs. Blanca van den Brand: psycholoog, schrijfster en relatietherapeut bij [ InSightorOut ] 

OTRO Elements Care is continu in beweging met de ontwikkeling van nieuwe nascholingen, vinden van nieuwe locaties, maar ook met het aantrekken van inspirerende sprekers. We zijn vereerd met de inhoudelijke bijdragen van Prof. Max Nieuwdorp (internist-endocrinoloog bij het AMC), dr. Remko Kuipers (cardioloog in opleiding) en Prof. dr. Frits Muskiet (klinisch chemicus UMCG) aan onze nascholingen. 

Sprekers & teamleden

2019

 
Prof. dr.R. Hoenders 

rogier hoenders_edited.jpg

Rogier Hoenders (1972) is psychiater, hoofd onderzoek en behandelzaken Centrum Integrale Psychiatrie, Lentis en voorzitter CIZG.

 

In Januari 2014 promoveerde hij aan de medische faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen op integrale psychiatrie. Zijn onderzoek richt zich voornamelijk op de toepassing van therapeutische leefstijl veranderingen (zoals mindfulness en yoga) bij psychische stoornissen. Hij is voorzitter van het organiserend comité van het twee jaarlijkse congres integrale psychiatrie in Groningen. Hij is bestuurslid bij de European Journal of Integrative Medicine en de International Network for Integrative Mental Health (INIMH) en voorzitter van het door ZonMw geïnitieerde Consortium voor Integrale Zorg en Gezondheid (CIZG). En hij geeft regelmatig lezingen en workshops over leefstijl, zingeving en integrale psychiatrie in binnen- en buitenland. 

elkana.jpg

 

Drs. R.G. Landgraaf

 

Drs. E. Waarsenburg

Elkana Waarsenburg (1976) is huisarts, erkend kwaliteitsconsulent (EKC) en kaderarts palliatieve zorg en stervensbegeleiding en is gespecialiseerd in oncologie. 

 

Zij is aangesloten als palliatief consulent bij Patz-Veendam. Gedurende vier jaar is zij actief betrokken geweest bij het palliatief team van het Willamina Ziekenhuis in Assen, is erkend Kwaliteit Consulente, geeft regelmatig nascholingen en lezingen. Tevens werkt zij bij Huisarstenzorg Drenthe een dag in de week als project coördinator ‘leefstijl nazorgprogramma voor oncologische patiënten’ in regio Assen. 

Elkana werkt met innovatieve perspectieven in de hedendaagse complexe gezondheidszorg. Samen met haar man, Rogier Hoenders, draagt zij een brede visie op geneeskunde uit. Het Tibetaans Boeddhisme is voor hen beiden een grote inspiratie bron. 

Raymond Landgraaf (1978) is een gepassioneerde huisarts en acupuncturist en werkzaam als medisch directeur bij Sinomedica. Verder is hij groots liefhebber van de bergen en arts bij het bergreddingsteam in Alagna.

Na het afronden van zijn opleiding geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam verhuisde hij naar Italië waar hij momenteel nog woont met z'n lieftallige echtgenote Blanca van den Brand en hun 4 kinderen.  Daar organiseert hij naast zijn werkzaamheden als arts, back-to-nature expedities voor Otro Elements Expedities (www.otro-elements.it).

Ray's professionele interesses zijn leefstijl geneeskunde, psychosomatiek, overgewicht en SOLK.

ray.jpg

Prof. dr. M. Nieuwdorp

foto max nieuwdorp.jpg

Max Nieuwdorp (1978)  is internist-endocrinoloog bij het AMC in Amsterdam. 

 

Hij is momenteel hoofd van het AMC/Vumc Diabetes Centrum en directeur van het laboratorium voor experimentele vasculaire geneeskunde aan het AMC. Hij is hoofdzakelijk geïnteresseerd in het microbioom, cellulaire en moluculaire geneeskunde.

frits muskiet foto.jpg

Prof. dr. F.A.J. Muskiet

Frits Muskiet (1951) is klinisch chemicus in het UMCG en hoogleraar Pathofysiologie en Klinische Chemische Analyse bij de RUG-Farmacie in Groningen.

 

Na zijn emeritaat in 2015 bleef hij actief. Hij heeft een brede interesse, waaronder leefstijl, voeding en Evolutionaire Geneeskunde.

 

Zijn motto is dat “Nothing in Medicine makes sense except in the light of Evolution”.

Dr. R.S.  Kuipers

Remko Kuipers (1980) is cardioloog, gepromoveerd op evolutionaire geneeskunde.

 

Hij studeerde farmacie en geneeskunde in Groningen. Schreef daarna zijn proefschrift: Fatty Acids in Human Evolution: Contributions to Evolutionary Medicine. Sinds 2013 is Kuipers in opleiding tot cardioloog. Hij is daarnaast actief bezig met onderzoek binnen de Evolutionaire Geneeskunde. Hij houdt hierover lezingen in binnen- en buitenland en geeft medisch onderwijs aan medisch specialisten en verpleegkundigen. 

Remko kuipers.gif
team nicolien.jpg

Nicolien de Clercq (1983) is in opleiding tot internist-oncoloog en pijnspecialist.

 

Onlangs promoveerde Nicolien op de rol van het darm microbioom bij stofwisseling en kanker. Dit onder leiding van Prof. Max Nieuwdorp en Prof. Hans Romijn. Momenteel heeft zij haar opleiding tot internist hervat, waarbij zij zich gaat specialiseren tot medisch oncoloog. Hier zal zij haar passie voor pijnbestrijding en palliatieve zorg verder concretiseren door zich te specialiseren tot pijnspecialist in het Amsterdam UMC. Zo wil Nicolien zich richten op het optimaliseren van de kwaliteit van leven van patiënten met kanker. Zowel in curatieve als in de palliatieve fase. 

Dr. N.C. de Clercq

Schermafbeelding 2022-03-17 om 10.50.46.png

Prof. dr. J.B.L. Hoekstra

Joost Hoekstra is internist in het AMC

 

Joost voltooide in 1974 zijn artsexamen aan de Universiteit van Utrecht. Een jaar later volgde zijn registratie als huisarts. In 1982 promoveerde hij op “C-peptide, clinical and biochemical studies”. Meer dan 10 jaar bekleedde hij de functie van opleider en Hoogleraar interne geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam, het AMC. Na zijn pensioen is hij parttime verbonden gebleven aan het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en het AMC (poliklinisch werk). Tevens is hij reeds als wetenschappelijk medewerker werkzaam in het academisch onderzoeksinstituut Julius Clinical in Zeist.

De diabetologie heeft zijn speciale aandacht.

Prof. dr. H. Pijl

Schermafbeelding 2022-06-12 om 22.12.16.png

Hanno Pijl (1959) is internist-endocrinoloog en hoogleraar Diabetologie in het LUMC

 

Hanno was lid van de Gezondheidsraad (commissie voeding), lid van de wetenschappelijke adviesraad van het Diabetesfonds Nederland en voorzitter van het Partnerschap Overgewicht Nederland. Hij is één van de coördinaten van het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde, een nationaal platform voor kennisinstellingen, overheid, bedrijfsleven en patiëntenorganisaties dat is opgericht door LUMC en TNO. Zijn klinische en wetenschappelijke belangstelling gaat speciaal uit naar het verband tussen onze leefstijl en de pandemie van chronische ziekten waarmee wij vandaag geconfronteerd worden. 

Hanno schreef (Ism) de boeken 'Diabetes type 2? Maak jezelf beter' en 'Hart- en vaatziekten? Maak jezelf beter'.

 

2017-08-28 18.16.17 copy.jpg

Drs. B.F.M. van den Brand-Landgraaf

Blanca van den brand (1976) is psycholoog, relatietherapeut en schrijfster bij InSightorOut

 

Blanca is de lieftallige echtgenote van Raymond. Al vanaf het begin is zij -als bestuurslid- betrokken geweest bij de organisatie van OTRO Elements care. Voornamelijk achter de schermen. Tijdens Otro 3.0 zal zij -als sociaal seksuoloog en relatietherapeut- echter ook een inhoudelijke bijdrage gaan leveren aan het programma. 

Blanca schrijft regelmatig artikelen en columns over de liefde en het leven. Ook schreef zij reeds twee boeken 'De liefde bedrijven met de kleren aan' en '69. De kunst van het beminnen'. Momenteel is zij haar derde boek aan het schrijven. En verder organiseert zij intensieve therapieweekenden  haar zo genoemde liefdesretraites en 'Cheat Retreats' in la bella Italia. Voor meer informatie zie [ www.InSightorOut.nl ].

 

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in op onze mailinglijst. (max. 4x per jaar)

  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle

 [  OTRO Elements care ]            [  info@otroelementscare.nl  ]         [  +31-(0)6-34132254  ]  

bottom of page